Kahtiajako

Siitä on nyt puhuttu. Mistä johtuu ennakkoluuloisuus ja pelko? Jopa itseään henkisiksi kutsuvilla ihmisillä? Mikä on, kun yhtäkkiä ei osata katsoa asioita eri näkökulmista? Ei osata ymmärtää toista? Laajentaa perspektiiviä ja asettua toisen asemaan?

Itseäni huolestuttaa ja osin kuvottaakin tämä ilmiö. Ylipäänsä, en ole koskaan, en edes lapsena, ymmärtänyt pelon lietsontaa ja levittämistä. Se on minun mielestäni vastuutonta. Kuulostanko nyt itse tuomitsevalta? Voi olla, mutta vastuuttomuuttakaan en ole oikein ymmärtänyt.

Pelko saa harvoin aikaan mitään hyvää. Se estää, saa aikaan aggressiota, jähmettää meidät paikoilleen. Itseasiassa, siinä maailman tilassa, mihin olemme menossa, tarvitaan rohkeutta. Rohkeutta olla levittämättä kyseenalaisuuksia. Tai ainakin pidättäytyä vihan viljelyltä. Torajyviä.

Olen kiinnostunut erilaisista mahdollisuuksista oppia, tutkia maailmaa, ymmärtää eri katsontakantoja. Yleensä aina kaikkeen on syy, taustatekijä. Tieteessä toinen asia johtaa toiseen. Itseään henkisiksi kutsuvat nimeävät tuota karmaksi.

Olen haaveillut ajasta, jolloin 1+1=3. Ajasta, jolloin tuo henkinen näkemys integroituu tieteellisen näkemyksen kanssa. Ihailen Pauliina Aarvaa ja Johanna Blomqvistia. Kuinka rohkeasti he ovat etsineet perusteita asioille, joita ei voi vielä todistaa. Ihailen myös suuresti Leena Palotietä. Mitä kaikkea hän onkaan pannut alulle ja luonut maailmaa paremmaksi. Kuten sähköäkään ei näe, mutta silti se sytyttää lampun. Monia asioita, mitkä meille nykyään ovat itsestäänselvyyksiä, ei 100 vuotta sitten ollut olemassakaan. Siitä ei ole kauaa, kun ihminen kävi kuussa. Kun valmistuin ylioppilaaksi, olin luokaltani ainoa, joka sai GSM-puhelimen lahjaksi. Hetki sitten! Uskon, että 20 vuoden päästä meillä on paljon kaikkia saavutuksia, mistä emme nyt tiedä. Uskon, että myös tieteen edistysaskeleet on annettu meille “lahjaksi”. Käyttäkäämme niitä viisaasti, ottakaamme ne vastaan silloin kun ne tarjotaan.

En kehota naiviuteen. On hyvä pureskella asioita ennen kuin nielaisee ne. Ihan kaikkia asioita. Mutta huomioithan oman kulttuuritaustasi ja historiasi. Me olemme yleensä niiden tuotteita. Uskomus ei ole sama asia kuin tieto. Olen vakuuttunut, että Albert Einstein ja Marie Curie olivat myös henkisiä ja sydämeltään viisaita ihmisiä vaikka tiedettä tekivätkin.